Muay Thai Boran
Αρχική Ιστορία Tiger Camp Εκπαιδευτής Τμήματα Επικοινωνία

Tiger Muay Thai Boran Camp - Γρηγορίου Λαμπράκη 45 - Ταύρος - Αθήνα - Τηλ.: 6909151560

Copyright © 2012 Tiger Muay Thai Boran Camp. All rights reserved.

Muay Pram: Η Ταϊλανδέζικη πάλη από το πεδίο της μάχης στον αγωνιστικό αθλητισμό.

Το Muay Thai Boran είναι γνωστό στον χώρο των πολεμικών τεχνών ως μια τέχνη η οποία με την σειρά επιθέσεων της με τα φυσικά όπλα του ανθρώπινου σώματος, τα χέρια, τους αγκώνες, τα γόνατα, τα πόδια και το κεφάλι είναι θανατηφόρα. Όποιος διεισδύει βαθιά στην τεχνική μελέτη της πειθαρχίας με δασκάλους οι οποίοι είναι πραγματικά ειδικοί στην τέχνη, συνειδητοποιεί ότι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Muay Thai Boran, ειδικά στην παραδοσιακή μορφή του, είναι η ένωση που γίνεται μεταξύ των αποτελεσματικότερων τεχνικών κρούσης και των τεχνικών πάλης. Το αποτέλεσμα αυτών των δύο είναι ένα πειθαρχημένο "υβρίδιο" που δημιουργεί μαχητές οι οποίοι είναι ένα μίγμα μεταξύ μαχητών όρθιας μάχης και μαχητών πάλης, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα χαρακτηριστικά των δύο μεγάλων τεχνικών οικογενειών.

Αν και πολλά έχουν γραφτεί και γυριστεί όσον αφορά τις εντυπωσιακές τεχνικές του Muay Thai Boran, η μεγαλύτερη μάζα των εξασκούμενων δεν είναι εξοικειωμένοι με τις αμέτρητες δυνατότητες που προσφέρει η Ταϊλανδέζικη πάλη, η οποία παραδοσιακά ονομάζεται Muay Pram.

Το Muay Pram σήμερα έχει εν μέρει ενσωματωθεί στις τεχνικές του Muay Thai ερχόμενο από την εποχή αγώνων "Muay Kard Chiek", μάχες στις οποίες οι μαχητές που αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλο με γυμνά χέρια, δένοντάς τα για προστασία με σχοινί. Χωρίς κατηγορίες βάρους, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, και με ελάχιστους τεχνικούς περιορισμούς.

Με το πέρασμα των χρόνων και με την εισαγωγή της χρήσης του δυτικού τύπου γαντιών της πυγμαχίας, το οποίο χρονολογείται από το 1930, το μέρος των μαχητικών τεχνικών όσο αφορά την τεχνική κληρονομιά της Ταϊλάνδης το Muay Pram, έχει μειωθεί σιγά σιγά. Σε όλα τα επαγγελματικά αγωνιστικά Camp της Ταϊλάνδης διδάσκεται η όρθια πάλη με χρησιμοποίηση γονάτων ή και αγκώνων αλλά οι τεχνικές είναι περιορισμένες. Επιπλέον, η χρήση γαντιών, αφενός αυξάνει την προστασία των αγωνιστών, αφετέρου, έχει καταστήσει τις λαβές όρθιας πάλης πολύ πιο δύσκολες στην εκτέλεσή τους. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά έχουν κάνει τις θανάσιμες τεχνικές του Muay Pram απαρχαιωμένες καθώς έχουν σταδιακά εγκαταλειφθεί, και το χειρότερο απ 'όλα, εντελώς ξεχαστεί από την πλειοψηφία των επαγγελματιών εκπαιδευτών. Οι τεχνικές της εξάρθρωσης και στραγγαλισμού στο Muay Pram αξίζουν ιδιαίτερης μνείας καθώς σήμερα έχουν εξαλειφθεί πλήρως από την τεχνική γνώση των εκπαιδευτών και των Ταϊλανδών πυγμάχων.

Στα παλαιότερα χρόνια, ένα από τα στοιχεία της αρχής της μελέτης για τον Ταϊλανδό πολεμιστή ήταν η μελέτη και η άσκηση σε τεχνικές καθοριστικές, όπως το σπάσιμο των αρθρώσεων, πνιγμοί, και σε ορισμένες περιπτώσεις, όρθια πάλη και εξουδετερώσεις ακόμη και στο έδαφος τις οποίες χρησιμοποιούσαν για την επιβίωσή τους σε περιπτώσεις ένοπλης μάχης εφόσον χάσουν τα όπλα τους.

Η IMBA μετά από μελέτη των στρατιωτικών συστημάτων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και σε συνεργασία με μεγάλους Ταϊλανδούς δασκάλους, έχει δώσει μια οριστική ώθηση στο έργο της αναδιάρθρωσης του Muay Pram αποκομίζοντας ένα τεράστιο σώμα τεχνικών γνώσεων που έχει εδώ και πάρα πολύ καιρό ξεχαστεί. Επιπλέον, προκειμένου να γίνει η μελέτη και η πρακτική των τεχνικών ακόμα πιο αισθητή, έχει προωθηθεί μια σύγχρονη αθλητική αγωνιστική εφαρμογή του Muay Pram αποδίδοντας ήδη καρπούς όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της, αποτελέσματα τα οποία είναι ορατά σε όσους ασχολούνται και επαγγελματικά με το αγωνιστικό Muay Thai.

Εν ολίγοις, διαχωρίζοντας τις μαχητικές αρχές από το σύνολο των τεχνικών του Muay Boran, έχουμε καταφέρει να δώσουμε νέα ζωή σε μια πραγματική τέχνη μέσα στην τέχνη. Κατά συνέπεια, οι μαχητές οι οποίοι επιθυμούν να διεισδύσουν βαθιά μέσα στις θανατηφόρες τεχνικές της όρθιας μάχης, σύμφωνα με την αρχαίο Ταϊλανδέζικο στιλ πρέπει να προσανατολιστούν προς τα τρία βασικά συστατικά του Muay Pram, τα οποία είναι:

-Οι "ακραίες" στρατιωτικές πολεμικές εφαρμογές με τον πλέον πρακτικό τρόπο των Ταϊλανδών Rangers, σύμφωνα με τη μέθοδο του Συνταγματάρχη NophakaoΗ μελέτη των παραδοσιακών τεχνικών φορμών, οι οποίες είναι πολύ αποτελεσματικές στη μάχη με γυμνά χέρια τυλιγμένα με σχοινιά (Muay Kard Chiek).

-Η σύγχρονη αγωνιστική-αθλητική μορφή του Muay Pram, η οποία είναι εξαιρετική για την κατάρτιση των ψυχο-φυσικών ιδιοτήτων του πραγματικού μαχητή σε συνθήκες ελεγχόμενης πίεσης, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην περίπτωση πραγματικής μάχης ή αθλήματος.

Muay Pram